Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A fehér boxer

2012.11.26

A boxer hivatalos színe a sárga, valamint a csíkos (a standard megfogalmazása szerint csíkozott, mire a rosszmájú szerző megkérdezi: jójó, csíkozott, de most mit csinál?). A sárga színnek különböző árnyalatai lehetnek a világossárgától egészen a őz vörösig, de a vörösessárga a legkedveltebb. (A maszk fekete.) A csíkos változatok a fentiek szerint sárga alapon sötét vagy fekete csíkozásúak. A fehér jegyeket megengedi a standard, sőt ezek alkalomadtán kifejezetten látványosak lehetnek.

Mi a helyzet azonban a fehér színnel?

Nos, erről rendszerint hallgat a fáma, még a standard sem nagyon emlegeti ezt a változatot. A laikus mindenesetre nem érti, hogy miért az általános ellenérzés a fehér boxerekkel szemben.

A dolog háttere egyszerű. Annak idején az egyik bulldog, amelyet a fajta kitenyésztése során használtak, teljesen fehér volt. Így már könnyű elképzelni, hogy az öröklődés törvényének megfelelően eleinte sok fehér vagy majdnem fehér boxer kölyök született. Hogy csökkentsék a fehér kölykök születésének a valószínűségét, sohasem pároztattak fehér szülőkkel. De sokan még ennél is továbbmentek, és a fehér kölyköket születésük után nyomban elpusztították.

No persze ennek ellenére mind a mai napig előfordul, hogy fehér boxer születik. Néhányuk gazdára akad, családi kedvenc lesz belőle. Hiszen fehér boxer kutyánk ugyanolyan elbűvölő tud lenni, mint bármely más színű fajtatársa. Típusos példánynak viszont mégsem tekinthető, mint ahogy egy sima szőrű uszkár, egy hosszú lábú tacskó és egy bullterrier alkatú agár sem. Fehér boxerünk tehát hiába próbálkozik, soha nem lesz díjnyertes.

Ettől még azonban a világ egyik legjobb, legnagyszerűbb kutyája lehet!

 

Hozzászólások

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.